حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

جمعه, ۷ دی , ۱۴۰۳ 26 جماد ثاني 1446 Friday, 27 December , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 6679 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 2 تعداد دیدگاهها : 1×
روش‌های آرام کردن ذهن و بدن در مواقع اضطراب
16 خرداد 1401 - 11:00
0
با انجام دادن یکسری فعالیت‌های تسلی‌بخش می‌توانید خود و ذهن‌تان را آرام کنید.
پ
پ

به گزارش خبرساز ایران، گاهی‌اوقات پیش می‌آید که افکار ناراحت‌کننده به سراغ‌تان می‌آیند و بعد متوجه می‌شوید، در حال سقوط به چاهی عمیق از ترس و وحشت هستید. در این لحظات استرس‌زا ممکن است به این نتیجه برسید که نمی‌توانید از پس این احساسات عذاب‌آور برآیید. اما اینطور نیست، با انجام دادن یکسری فعالیت‌های تسلی‌بخش می‌توانید خود و ذهن‌تان را آرام کنید.

بنابه گفته روانشناسان، با انجام دادن کارها و فعالیت‌های «خود-تسلی‌بخش»، می‌توان:

* ذهن و بدن را آرام کرد؛

* از اضطراب و نگرانی کاست؛

* افکار واضح و شفافی داشت؛

* الگوی خواب را اصلاح کرد.

بنابراین هر زمان که احساس اضطراب و آشفتگی ذهن کردید، فعالیت‌های زیر را انجام دهید تا آرام شوید:

۱. تنفس عمیق

تنفس عمیق (شکمی) به ذهن و بدن‌تان اطمینان می‌دهد که در وضعیت امنی قرار دارد و خطری آن را تهدید نمی‌کند. بنابه‌ گفته محققان با تنفس عمیق می‌توانید از اثرات منفی اضطراب، خشم، گیجی و افسردگی بکاهید و احساس آسودگی و آرامش کنید. برای تنفس عمیق و شکمی مراحل زیر را انجام دهید:

صاف بنشینید و بدن را در وضعیت راحت قرار دهید. شکم را مانند یک بادکنک در نظر گرفته و با عمل دم، آن را پر از هوا کنید. عمل دم را ۴ تا ۵ ثانیه طول دهید. سپس هوا را در فرایند بازدم به‌آرامی از دهان‌تان خارج کنید. این کار را چند بار و تا زمانی‌که کمی آرام‌تر شدید انجام دهید.

۲. تنفس مربعی

تنفس مربعی، نوعی تکنیک عالی برای آرامش‌سازی بدن است. برای این تنفس، مراحل زیر را انجام دهید:

* ابتدا با عمل دم که باید ۴ ثانیه طول بکشد، ریه‌هایتان را مملو از هوا کنید.

* اکنون هوا را ۴ ثانیه در سینه حبس کنید.

* سپس با عمل بازدم که این هم باید ۴ ثانیه طول بکشد، هوا را از ریه‌هایتان خارج کنید.

* در مرحله آخر ۴ ثانیه به ریه‌هایتان استراحت داده و بعد از آن عمل دم و بازدم را انجام دهید.

۳. تمرکز روی یک رنگ

هر زمان مضطرب شدید، به دنبال رنگ آبی یا هر رنگ دلخواهتان در اطراف‌تان باشید و روی آن متمرکز شوید و در همان حال به‌مدت ۷ ثانیه آرام نفس بکشید. این کار باعث می‌شود حواس‌تان از موضوع مضطرب‌کننده به جای دیگر معطوف شود.

۴. در آغوش گرفتن خود

در آغوش گرفتن یا هر نوع تماس محبت‌آمیز موجب ترشح هورمون اکسی‌توسین در بدن می‌شود. این هورمون به شما احساس امنیت و آرامش می‌دهد. در واقع مغز نمی‌تواند بین آغوش دیگران و آغوش خودتان تفاوتی قایل شود و شروع به ترشح هورمون اکسی‌توسین می‌کند.

۵. نقاشی با آبرنگ

هنر، بهترین ابزاری است که اضطراب و تنش را از ذهن و بدن دور می‌کند. بنابر نظر روانشناسان لمس کاغذ و استفاده از رنگ‌های مختلف آبرنگ بسیار آرامش‌بخش است.

۶. توجه به احساسات خود

بیشتر مردم هر وقت احساس ناراحتی می کنند با خود می‌گویند، «من خیلی حساس هستم»، «نباید اینطوری فکر کنم» یا «این موضوع آنقدر هم بد نیست که ناراحتم کرده». این نوع خودگویی‌ها، بی‌اعتبار کردن احساسات واقعی‌تان است که شرایط را بدتر می‌کند. به‌جای این کار باید احساس‌تان را با شفقت و دلسوزی تایید کنید. در واقع به گفتگوی درونی‌تان توجه کنید، دست‌تان را روی قلب‌تان گذاشته و با زبانی مهربان و ملایم به خود بگویید، «درست است، من الآن ترسیده‌ام. اما باید بدانم که قرار نیست حتما اتفاق‌هایی که مرا می‌ترساند رخ دهند. مسلما در امان هستم.» با این نوع اعتبار بخشیدن به احساسات‌تان می‌توانید آرامش از دست‌رفته‌تان را بازیابید.

۷. حرکات یوگا

برخی از حرکات یوگا، دستگاه عصبی پاراسمپاتیک بدن را که مسئول احساس آرامش و استراحت بدن هستند فعال می‌کند. برای انجام دادن یکی از این حرکات، به‌سادگی روی زمین دراز بکشید و پاهایتان را به دیوار تکیه دهید. ۲۰ دقیقه به این حالت بمانید. اگر تکیه دادن پاهایتان به دیوار سخت است، پاهای خود را روی لبه مبل، صندلی یا تخت قرار دهید.

از تماشای گردباد تا در آغوش گرفتن خود؛ روش‌های آرام کردن ذهن و بدن در مواقع اضطراب

۸. انجام دادن کارهای تکراری

انجام دادن برخی کارهای تکراری ریتمی ایجاد می‌کند که منجر به کاهش تنش و مفری برای رهایی از نگرانی و اضطراب می‌شود. از این کارهای تکراری می‌توان به بافتنی، خرد کردن سبزی، تاکردن لباس‌ها، شستن ظرف‌ها و کشیدن خطوط مبهم روی کاغذ اشاره کرد.

۹. تماشای گردباد خیالی

وقتی زمانی در زندگی‌تان مشکلات طاقت‌فرسایی پیش می‌آید، ممکن است تصور کنید در مرکز گردبادی قرار گرفته‌اید که هر جا که می‌خواهد شما را با خود می‌برد و باعث می‌شود احساس درماندگی و ناتوانی کنید. به‌جای این تصور، تلاش کنید دیدگاه خود را عوض کنید و گردبادی خیالی را تصور کنید که فقط کنارتان است و کاری به شما ندارد. با این روش از قدرت این گردباد می‌کاهید و احساس آرامش می‌کنید.

۱۰. داشتن تجربه‌های حسی

روانپزشکان معتقدند برای کاهش اضطراب و نگرانی می‌توانید خود را در نوعی تجربه حسی غوطه ور سازید. مثلا، با استفاده از هدفون به موسیقی مورد علاقه‌تان گوش دهید، از اسانس‌های خوشبو و رایحه‌درمانی استفاده کنید یا دست‌هایتان را درون یک ظرف آب سرد فرو برید. بدین‌ترتیب به‌سرعت احساس آرامش خواهید کرد.

۱۱. تمرین تنفس قلبی

بنابه گفته محققان، تنفس قلبی می‌تواند ذهن و بدن‌مان را در حالت آرامش قرار دهد. برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:

* یک دست‌تان را روی قلب و دست دیگرتان را روی شکم‌تان بگذارید. توجه خود را به اطراف قلب‌تان متمرکز کنید.

* هنگام عمل دم و بازدم، وقتی هوا را به‌درون ریه‌ها کشیدید و خیلی آرام آن را بیرون فرستادید، ضربان قلب‌تان را حس کنید. این تنفس را آنقدر تکرار کنید تا ریتم طبیعی قلب‌تان بازیابد. در این لحظه احساس خوبی خواهید داشت.

* در مدت زمانی که این نوع تنفس را انجام می‌دهید، به خاطرات و لحظات خوب زندگی‌تان فکر کنید. سپس چند لحظه صبر کنید و تمام کارهای فوق را دوباره تکرار کنید.

با این تکنیک می‌توانید خیلی زود به آرامش دست یابید.

۱۲. آمادگی قبلی

مسلما همه ما زمانی پیش می‌آید که بابت موضوعی مضطرب و نگران می‌شویم. بنابراین بهتر است از قبل برای این لحظات آمادگی داشته باشید. مثلا، اتاق خواب‌تان را به‌گونه‌ای مرتب کنید که محلی برای آرامش‌تان باشد یا هر روز زمانی را به مدیتیشن یا ورزش‌های آرامش‌بخش اختصاص دهید تا هنگام مشکلات کمتر به اضطراب مبتلا شوید یا اگر استرس داشتید، بتوانید بهتر آن را کنترل کنید.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.