به گزارش خبرساز ایران، انگل Toxoplasma gondii تقریباً در همه جا وجود دارد و تصور میشود بیش از ۵۰ درصد افراد را آلوده میکند. در یکی از این مطالعات جدید، محققان دریافتند که مردان و زنان آلوده به این انگل در نهایت جذابتر و ظاهر سالمتری نسبت به افراد غیر آلوده دارند.
این انگل با طیف وسیعی از اختلالات عصبی، از جمله اسکیزوفرنی و دورههای روان پریشی مرتبط است و دانشمندان همچنان در حال کشف اثرات مرموزتری هستند که ممکن است از عفونت این انگل ناشی میشود. در میان تغییرات نوروبیولوژیکی زیادی که عفونت T. gondii در میزبانهای خود ایجاد میکند، محققان باور دارند که برخی از اثرات ممکن است گهگاه به نفع حیوانات آلوده نیز باشد.
محققان در مقاله جدیدی که به سرپرستی خاویر بوراز-لئون، زیست شناس دانشگاه تورکو فنلاند به انجام رسید، توضیح میدهند: «پیش از این مشخص شده بود که موشهای نر آلوده به توکسوپلاسما از نظر جنسی جذابتر تلقی میشدند و برای مادههای غیر آلوده به عنوان شریک جنسی ترجیح داده میشدند. بر همین اساس تحقیقات زیادی در پیش گرفته شد تا بررسی شود آیا اثرات مشابهی در موارد انسانی عفونت T. gondii دیده میشود یا خیر.»
دانشمندان اضافه میکنند که شواهد در این خصوص بسیار واضح نیستند، اما برخی شواهد نشان میدهند که مردان مبتلا به انگل، سطوح بالاتری از تستوسترون نسبت به مردان غیر آلوده دارند. مسلماً، مردانی که سطح تستوسترون بالاتری دارند، در وهله اول، از طریق سطوح بیشتر رفتارهای پرخطر مرتبط با این هورمون، احتمال بیشتری برای آلوده شدن به این انگل دارند. با این حال، یک دیدگاه دیگر میگوید که انگل ممکن است بتواند به طور ماهرانه فنوتیپ میزبان خود را تغییر دهد و مواد شیمیایی موجود در بدن حیوان مانند انتقال دهندههای عصبی و هورمونها را برای اهداف بعدی خود دستکاری کند.
بر همین اساس دانشمندان این ایده را مطرح کردند که برخی از انگلهای مقاربتی، مانند T. gondii، ممکن است تغییراتی را در ظاهر و رفتار میزبان انسان ایجاد کنند. برای آزمایش این فرضیه، محققان ۳۵ نفر (۲۲ مرد، ۱۳ زن) آلوده به T. gondii را با ۱۷۸ نفر (۸۶ مرد، ۹۲ زن) که حامل انگل نبودند مقایسه کردند. پس از تعدادی آزمایشهای مختلف از جمله نظرسنجی، اندازهگیریهای فیزیکی، و ارزیابیهای بصری، محققان دریافتند افراد مبتلا به توکسوپلاسما نسبت به افراد غیر آلوده، بهطور قابلتوجهی عدم تقارن نوسانی صورت کمتری داشتند.
هر یک از تصاویر بالا از ترکیب ۱۰ تصویر ایجاد شده است. تصاویر a افراد مبتلا به انگل و تصاویر b افراد غیر مبتلا می باشند.
علاوه بر این، زنان حامل این انگل نسبت به زنان غیر آلوده، هم شاخص توده بدنی کمتری داشتند و هم جذابیت بیشتری برای دیگران داشتند. در یک آزمایش جداگانه، گروهی متشکل از ۲۰۵ داوطلب مستقل، عکسهای صورت شرکتکنندگان را ارزیابی کردند که شرکتکنندگان آلوده به طور قابلتوجهی جذابتر و سالمتر از شرکتکنندگان غیر آلوده به نظر میرسیدند. با تفسیر نتایج، محققان میگویند این امکان وجود دارد که عفونت T. gondii از طریق تغییر در متغیرهای غدد درون ریز، مانند سطح تستوسترون، تغییراتی در تقارن چهره میزبان خود ایجاد کند. علاوه بر این، این انگل همچنین میتواند بر میزان متابولیک در میزبان تأثیر بگذارد و افراد آلوده را به روشهایی تحت تأثیر قرار دهد که ممکن است بر ادراکات سلامتی و جذابیت آنها تأثیر بگذارد. نتایج این تحقیق در نشریه PeerJ به چاپ رسیده است.
ثبت دیدگاه