به گزارش خبرساز ایران، نوجوانی، یکی از حساسترین دورههای زندگی انسان است، بیشتر نوجوانان، اوج این تغییرات را در ۱۵ سالگی خود تجربه میکنند، در ادامه این مطلب، به بررسی نوجوانان ۱۵ ساله و نحوه برخورد با آنها میپردازیم.
دخترها و پسرهای نوجوان ۱۵ ساله
شاید برخی تصور کنند که دخترها و پسر ها، در سن ۱۵ سالگی و نوجوانی خود، مانند یکدیگر عمل میکنند و شرایط یکسانی را در رشد بدنی و تکامل مغذی میگذرانند، اما اینگونه نیست.
دختران نسبت به پسران، زودتر وارد سن رشد میشوند، یعنی اینکه دختران، زودتر از پسرها شروع به بزرگ شدن میکنند. پسران، نسبت به دختران، دیرتر به سن بلوغ میرسند و در آن لحظه، رشد خود را آغاز میکنند.
تغییرات جنسی که در پسران رخ میدهد، با تغییرات جنسی که در دختران، در سن ۱۵ سالگی رخ میدهند، متفاوت خواهند بود. نوجوانان ۱۵ ساله، ممکن است که از نظر اخلاقی نیز بسیار متفاوتتر از قبل خود باشند، و حتی در مواردی حساستر میشوند و سریعتر از کوره در خواهند رفت.
به دلیل تفاوتهایی که بین پسران نوجوان ۱۵ ساله، با دختران نوجوان در همین سن وجود دارد، بهتر است که آنها را در دو گروه متفاوت قرار داده، و سپس به تحلیل و بررسی آنها بپردازیم.
دوره نوجوانی، یکی از حساسترین دورههای زندگی انسان است، و نیاز است که در این دوره، با نوجوانان به صورت درست برخورد شود، تا بتوانند با سلامت روانی و جسمانی کامل، این مرحله مهم را پشت سر بگذارند. در صورتی که رفتار والدین و اعضای خانواده با فرد نوجوان درست نباشد، ممکن است که نوجوان، دچار مشکلات ذهنی و عصبی شود.
والدین در دوره نوجوانی فرزندان، باید صبر فراوانی داشته باشند و فرزندان نوجوان خود را، به انجام کارهای درست تشویق کنند. تمام اعضای خانواده، باید بدانند که نوجوانی، دورهای میان کودکی و جوانی است.
تفاوت نوجوانی با کودکی و جوانی
نوجوان ۱۵ ساله، دیگر آن کودکی که چند سال پیش میشناختید، میدیدید و با آنها حرف میزدید، نیستند و بزرگ شده اند. پس خانواده نیز، باید رفتار خود را با فرزند ۱۵ ساله خود، ارتقا دهند و دیگر مانند یک کودک با او صحبت نکنند.
از طرفی دیگر، با وجود اینکه افراد در ۱۵ سالگی، دیگر کودک نیستند و بزرگ شده اند، اما هنوز کاملا بزرگ نشده اند و نمیتواند وظایف بزرگسالی را به طور کامل بر روی دوش آنها گذاشت. نوجوانان، در سن ۱۵ سالگی، وارد رشد بدنی و ذهنی میشوند. تا زمانی که رشد آنها به حد مطلوب نرسد، نمیتوان گفت که آنها بزرگ شده اند و میتوانند مسئولیتهای بزرگسالی را بپذیرند. نوجوانی، مانند یک پل برای عبور از کودکی به جوانی و بزرگسالی است.
رشد در پسر نوجوان ۱۵ ساله
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، نوجوانی، سن رشد فیزیکی و عقلی است. پسران در سن ۱۵ سالگی، به بلوغ میرسند. در دختران، سن رسیدن به بلوغ بسیار کمتر است. پسران در سن ۱۵ سالگی، به دلیل اینکه بدنشان در حال رشد سریع است، دچار تغییراتی میشوند که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد.
پسران در سن ۱۵ سالگی، قد بلندتر میشوند. هورمون رشد که از غده زیر مغزی ترشح میشود، عامل این رشد سریع است. پسران از این سن تا زمانی که رشد آنها متوقف شود، هورمون رشد را میسازند و این هورمون، با تأثیر بر روی استخوانهای دراز بدن، اندازه قد را افزایش میدهد.
یکی از مهمترین هورمونهایی که در سن ۱۵ سالگی در پسران، بسیار زیاد ترشح میشود، هورمون تستوسترون است. این هورمون، باعث بروز صفات ثانویه مردان میشود، یعنی باعث رشد ماهیچه ها، کلفتتر شدن صدا، در آمدن مو در ناحیه شرمگاه، صورت و… میشود.
رشد در دختر نوجوان ۱۵ ساله
دختران، به طور میانگین در سن ۹ سالگی به بلوغ میرسند، و تغییرات بدنی را از همان سال شروع میکنند. به این دلیل، به اندازه پسران، در سن ۱۵ سالگی رشد نمیکنند و بسیاری از آنها، در سن ۱۵ سالگی، رشد خود را به پایان رسانده اند. یعنی بسیاری از دختران در سن ۱۵ سالگی، به قد بزرگسالی خود رسیده اند، موهای ناحیه شرمگاه در آنها به طور کامل رشد کرده است و به طور کلی، نسبت به پسران، رشد بیشتری کرده اند.
به طور کلی، دختران در سن ۱۵ سالگی، نسبت به پسران، رشد بیشتری کرده اند، اما سرعت رشد آنها بسیار پایینتر است.
تغییرات ذهنی پسر نوجوان ۱۵ ساله
پسران نوجوان، دیگر کودک نیستند، و یاد میگیرند که برای زندگی خود برنامه ریزی کنند. پسران در این سن حساس، درک خواهند کرد که برای آینده خود، به هدف نیاز دارند که آن را دنبال کنند و به موفقیت برسند. در نتیجه، برای آینده هدف گذاری خواهند کرد.
پسران نوجوان، در این سن از درک بالایی برخوردار هستند، به طوری که میتوانند برای شرایط بحرانی نیز برنامه ریزی داشته باشند، همچنین آنها میتوانند که برای خود به صورت مستقل از والدین، تصمیم بگیرند و راه خود را مشخص کنند. در نتیجه والدین باید تا جایی که میتوانند، بگذارند که پسر نوجوان آنها، برای خودش تصمیم بگیرد. البته اگر مشاهده میکنید که تصمیم و یا هدف او اشتباه است، بهتر است که با او این مسئله را در میان بگذارید.
پسران در سن ۱۵ سالگی، به حدی از رشد عقلی میرسند، که میتوانند مسئولیت برخی از کارها را نیز قبول کنند.
تغییرات ذهنی دختر نوجوان ۱۵ ساله
دختران، مانند پسران، در سن ۱۵ سالگی میتوانند برای خود تصمیم بگیرند. حتی ممکن است که دختران نسبت به پسران، تصمیمات بهتری بگیرند، زیرا رشد ذهنی دختران، زودتر از رشد ذهنی پسران آغاز شده است.
دختران میتوانند که تأثیر رفتارهای خود را تحلیل کرده، و بر اساس این تحلیل، یاد بگیرند که چگونه باید با دیگران برخورد کنند و ارتباط سالم تری داشته باشند.
دختران در ۱۵ سالگی، شروع میکنند که برای آینده خود، برنامه ریزی کنند و هدفهای مناسب را انتخاب کنند. البته در مواردی ممکن است که مرتکب اشتباه شوند. در نتیجه والدین باید آنها را مطلع کنند تا هدفها و برنامه ریزیهای خود را اصلاح کنند.
قدرت شناخت راههای درست از راههای غلط، در دختران ۱۵ ساله شکوفا میشود، و آنها میتوانند تا حدی مشخص کنند که باید چه کارهایی را انجام دهند، و چه کارهایی را انجام ندهند.
نحوه برخورد با نوجوان ۱۵ ساله
پسران ۱۵ ساله، نسبت به دختران در این سن، بیشتر دست و پای خود را گم میکنند، زیرا سرعت رشد آنها بسیار بیشتر است، و بدن بیشتر انرژی خود را صرف رشد میکند. در صورتی که فرزندان شما در این سن، مرتکب اشتباهات کوچکی به خاطر حواس پرتی و… شدند، نباید آنها را سرزنش کنید.
پسران ۱۵ ساله، در این سن ممکن است که در بیشتر مواقع گرسنه باشند، و یا زیاد بخوابند. این تغییرات، به دلیل ورود آنها به سن رشد، و رشد سریع آنها است. والدین نباید که در مورد این موضوعات، از خود نگرانی نشان بدهند.
نوجوانان ۱۵ ساله، چه دختر و چه پسر، ممکن است که پرخاشگرتر شوند و نتوانند احساسات خود را کنترل کنند. نیازی به نگرانی نیست، زیرا این مورد در نوجوانی طبیعی است، و نیاز است که والدین به درستی با نوجوانان برخورد کنند. والدین و افرادی که با نوجوانان ارتباط دارند، باید با نرمی سخن بگویند و اگر نوجوان از کوره در رفت، تلاش کنید او را آرام کنید.
والدین، باید استفاده از لوازم الکترونیکی و فضای مجازی را برای نوجوانان ۱۵ ساله محدود کنند. استفاده بیش از حد از این امکانات، میتواند نوجوانان را بسیار وابسته کرده و از مسیر اصلی، منحرف کند.
به حریم شخصی نوجوانان، احترام بگذارید. والدین باید به نوجوانان خود، نه گفتن را بیاموزند. اگر نوجوانان، بتوانند در زمانهایی که نیاز است، این کلمه را به کار بگیرند، از بروز اعتیاد به مواد، روابط جنسی پر خطر و… جلوگیری کرده اند.
هنگامی که نوجوانان، کارهای درست و پسندیدهای انجام میدهند، آنها را تشویق کنید و حتی باید در برخی موارد، به آنها پاداش نیز بدهید. در صورتی که نوجوان، دریابد کاری که انجام میدهد، باعث میشود احترام بیشتری پیدا کند، آن کار را بیشتر و بهتر انجام خواهد داد.
نوجوانان، بیشتر دوست دارند وقت خود را با همسالان خود بگذرانند. والدین باید تلاش کنند که حساسیت کمتری به این مورد نشان دهند، اما باید دوستان فرزند نوجوان خود را به طور کامل بشناسند، و در صورتی که نوجوان بیش از حد، در خارج از خانه به سر میبرد، او را محدود کنند.
سخن پایانی و جمع بندی مطالب
نوجوانی، دوره بسیار حساسی است، و در صورتی که به درستی نتوان آن را پشت سر گذاشت، ممکن است مشکلات بزرگی در آینده، دامن گیر فرد نوجوان شود. امید است که نوجوانان در کل جهان، به بهترین موفقیتها برسند.
ثبت دیدگاه