به گزارش خبرساز ایران، دستمزد داوران فوتبال همیشه یکی از موارد مورد بحث در فضاهای فوتبالی بوده است. در زمان ریاست شهاب الدین عزیزی خادم بر فدراسیون فوتبال دستمزد داوران با افزایش روبه رو شد و به حدود ۵ میلیون تومان رسید. با این وجود هم دستمزد داوران نسبت به بازیکنان فوتبال بسیار پایینتر است.
در فوتبالی که بازیکنان با ارقام بالا قرارداد میبندند، با دستمزد ۵ میلیونی اگر یک داور آنقدر خوب باشد که در طول یک سال ۱۵ بازی را سوت بزند، درآمدش از این حوزه به صد میلیون تومان هم نمیرسد و قطعا این مبلغ برای گذران زندگی کفاف نمیدهد.
قضاوتکنندگان مسابقات فوتبال که خیلیهای آنها سرشناس هستند و سالهاست نامشان را در این رشته ورزشی شنیدهایم، اکثرا انسانهای تحصیلکردهای هستند و البته منبع درآمد اصلیشان از فوتبال نیست. آنها هرکدام شغلهای متفاوتی دارند و فقط بهخاطر عشقی که به داوری دارند، به این سمت میآیند.
مرور حرفه برخی از داوران سرشناسی که مجوز حضور در لیگ بیست و سوم را دریافت کردهاند، نکات جالبی را به ما میرساند:
بیژن حیدری؛ جراح ارتوپد
بیژن حیدری به واسطه تجربیاتش در حوزه پزشکی بارها مورد توجه قرار گرفته است. داور ۴۳ ساله و مطرح فوتبال ایران شغلی دارد که هیچ ارتباطی میان آن و فوتبال پیدا نمیکنید؛ حیدری یک پزشک حاذق در استان همدان محسوب میشود. او جراح ارتوپد است که در کل کشور نیز نامش در پزشکی سرآمد شده و یکی از بهترین پزشکان ارتوپد در سطح ایران محسوب میشود. حیدری اما در کنار طبابت عشق به فوتبال را فراموش نکرده و همواره یکی از داوران مطرح و خوب ایران بوده است.
حسن اکرمی و سیدرضا مهدوی؛ فعالیت در حوزه ساختمان
دو داور مطرح فوتبال ایران در حوزه ساخت و ساز فعالیت دارند. حسن اکرمی، داور شمالی و سیدرضا مهدوی، داور کرمانی، در استانهای خود در عرصه ساختمانی کار میکنند. اکرمی مهندس عمران است و مهدوی فوق لیسانس نفت دارد و در سالهای گذشته به عنوان یک فعال ساختمانی در شرکتهای مختلف کار کردهاند وزندگی خود را از این راه میگذرانند.
اشکان خورشیدی و پیام حیدری؛ کارمند رسمی شهرداری
خیلی از چهرههای ورزشی ایران در دوران فعالیت خود کارمند شهرداری بودهاند و در سازمان ورزشی شهرداری شهرهای مختلف کار کردند. علیرضا فغانی نمونه مهمی در این خصوص بود. در جمع داوران کنونی فوتبال ایران هم هستند افرادی که در شهرداری کار میکنند.
اشکان خورشیدی، داور دربی جنجالی حذفی که بر اساس قوانین یک سال دیگر میتواند سوت در دست بگیرد، تحصیلاتش را تا مقطع لیسانس ادامه داده و در شهرداری تهران بهعنوان کارمند رسمی استخدام است.
پیام، برادر کوچکتر بیژن حیدری هم در شهرداری همدان کار میکند. حیدری ۳۸ ساله تحصیلاتش را تا مقطع فوق لیسانس ادامه داده و مدت زیادی است در شهرداری همدان بهعنوان کارمند فعالیت میکند.
حمید حاجملک؛ آتشنشان
دیگر داور دهه شصتی فوتبال که شغلش با فوتبال بیگانه است، حمید حاجملک است. حاجملک ۴۲ ساله در سازمان آتشنشانی فعالیت میکند و یک آتشنشان زحمتکش است. از او بارها در روز آتشنشان در مسابقات فوتبال تقدیر به عمل آمده است. حاج ملک مدتی به دلیل پارگی رباطصلیبی نتوانست در مسابقات حضور یابد، اما حالا در سال گذشته حضوری فعال داشت و امسال هم تستهای جسمانی را با موفقیت پاس کرده است.
وحید کاظمی؛ دبیر ورزش در آموزش و پرورش
این داور شمالی و ۴۱ ساله که چند سالی است به لیست بینالمللی ایران هم اضافه شده و در مسابقات خارجی نیز سوت میزند، کارمند آموزش و پرورش است و بهعنوان یک دبیر ورزش و تربیت بدنی شغل اصلیاش را دنبال میکند.
موعود بنیادیفر؛ استاد دانشگاه
نفر اول لیست الیت داوران ایران که دکترای مدیریت تربیت بدنی و علوم ورزشی دارد، یکی دیگر از داوران تحصیلکرده فوتبال ایران است. این داور ۳۹ ساله که اهل چهارمحالوبختیاری است، طی سالیان گذشته کارمند آموزش و پرورش بوده و در رشته تربیت بدنی بهعنوان دبیر کار میکرده است. او حالا در دانشگاههای مختلف مدرس تربیت بدنی است و بهعنوان یک استاد دانشگاه فعالیتش را ادامه میدهد. بنیادیفر البته که مدتی است در سمت مدیرکل ورزش و جوانان استان خود فعالیتش را شروع کرده است.
عباس راکی؛ کارمند اداره برق
داور خوشاخلاق فوتبال ایران سالهاست در اداره برق خوزستان کار میکند. او چندی قبل بابت مرخصیها و ماموریتهای فوتبالیاش با اداره تحت فعالیتش به مشکل هم خورده بود، اما همچنان در کار برق و تحصیلکرده این حوزه است.
علیاصغر مومنی، باشگاهداری در شمال
داور اهل چالوس فوتبال ایران در زادگاه خودش مشغول کارهای متفاوتی است. او اگرچه دستی بر ساختمانسازی دارد، اما یک باشگاه ورزشی نیز دارد که آن را اجاره میدهد و فعالیتهای ورزشی هم انجام میدهد.
حسین زیاری؛ رییس اداره ورزش
حسین زیاری، داور سمنانی، در شهر خودش سمت بالای مدیریتی دارد. این داور جوان که پارسال در قامت داور وسط در چند مسابقه حضور داشت، مدیر اداره ورزش و جوانان شهرستان سمنان است و در این عرصه فعالیت خود را ادامه میدهد.
همرنگ، کوپال و منصوریان؛ تجمع معلمان
یاسر همرنگ، کوپال ناظمی و مرتضی منصوریان سه چهره نامآشنای داوری هستند که در آموزش و پرورش مشغول به کار هستند. آنها به شغل معلمی میپردازند که در نوع خود قابل توجه است.
رضا عادل؛ لوازم خانگی میفروشد
داور شمالی فوتبال ایران، که تجربه زیادی در این عرصه دارد، هم شغلش مرتبط با فوتبال نیست. او یک فروشگاه لوازم خانگی دارد و از این راه زندگیاش را میگذراند. عادل در کنار کار خود به داوری نیز مشغول است.
محمدحسین زاهدیفر؛ پشت میزنشینی در بوشهر
داور برازجانی و باتجربه فوتبال در استان خودش، بوشهر، شغل دولتی دارد. او کارمند اداره ورزش و جوانان استان بوشهر است و شغل پشت میز نشینی دارد. زاهدیفر در لیگ بیست و سوم نیز فعالیت همزمان خواهد کرد.
روحالله شریفی؛ داماد رییس کارمند است
روحالله شریفی داماد خداداد افشاریان رییس کمیته داوران در استان کهگیلویه و بویراحمد که زادگاه خودش است، کارمند یکی از ادارات دولتی است و به فعالیت در این عرصه میپردازد.
شغل اکثر داوران، داوری نیست!
اینها فقط نمونههایی از داوران شاغل در لیگ برتر هستند که اطلاعات شغلیشان منتشر رده و دربارهشان بحث بوده است. اکثر داوران و کمکداوران فوتبال ایران در عرصههای غیرفوتبالی فعالیتهای خاصی دارند. شاید جالب باشد که در بین داوران، نظامی هم داریم. حسن انتظاری کمکداوری است که سرهنگ ارتش است.
البته بعضی داوران مطرح و جوان فوتبال هستند که شغل خود را فعالیت در این عرصه قرار دادند و فعالیت دیگری ندارند. داورانی که علاقهمند هستند از طریق قضاوت در سالهای آینده به شرایط خوب زندگی برسند و تمرکزشان روی داوری است.
داوران فوتبال ایران همگی با وجود داشتن یک زندگی نسبتا خوب به خاطر علاقهای که به قضاوت دارند، وارد این عرصه شدهاند و شاید به همین خاطر است که آنها گاهی اوقات اعتراضهای تند و حتی توهینهای مربیان را برنمیتابند و واکنشهای هیجانی نشان میدهند.
ثبت دیدگاه